Wat doen wij?

C-diploma

Het C-diploma is het laatste diploma van het ABC. Helaas zijn er nog steeds veel kinderen die (versneld) het A en B diploma halen en vervolgens alleen nog maar op vakantie zwemmen. Hoewel je zwemmen niet snel zal verleren, is de basis dan in veel gevallen nog niet goed ontwikkeld en dus ook niet geoefend. Wij adviseren dan ook iedereen om het C-diploma het gaan halen om enerzijds een verbeterde basis te hebben, maar ook om verder te gaan met zwemmen. Een gezonde manier om te bewegen!

C-zwemmen doen we op donderdagavond van 18.30 tot 19.15 in baan 1 en 2. Iedereen kan blijven kijken en vragen stellen aan de instructeurs. In de andere banen zwemmen de junior redders waar na het C-diploma eventueel verder gezwommen kan worden.

Meer informatie over het C-zwemmen kunt u opvragen via [email protected]

 

Zwemmend redden

Als kinderen een C-diploma hebben of ouder zijn en genoeg basis techniek en conditie hebben, kun je bij ons voor alle diploma’s van reddingszwemmen opgaan. Het begint bij junior redder, hier ligt de nadruk op eigen veiligheid en spelenderwijs omgaan met hulpmiddelen.

Vervolgens stroom je door naar zwemmend redder. hier leer je iemand anders te helpen, hoe pak je dat aan en hoe stel je daarbij je eigen veiligheid voorop?

De hoogte zwemdiploma’s zijn die van de lifesavers. Hier leer je vooral het organiseren en leiding geven bij reddingen. Maar ook conditie is belangrijk.

Als je 16 bent hebben we een heel nieuw pakket opleidingen voor je. Hier is meer over te leven op de opleidingen pagina.

Voor meer informatie over zwemmend redden: [email protected]

Opleidingen

Voor de hogere zwemdiploma’s heb je een EHBO diploma nodig. De lessen verzorgen wij voor je evenals het examen. Maar er is meer, veel meer.

We bieden de lifeguard opleiding aan waarin je alle elementen leer die nodig zijn om als een echte lifeguard te kunnen werken. Dit kan in een zwembad, bij buitenwater en zelfs aan het strand. De leden van de RBIJ zijn al decennia lang actief in de zomer op Texel.

De RBIJ heeft diverse boten en daarvoor heb je een vaarbewijs nodig. Deze organiseren we evenals een opleiding voor marifonie.

Beveiligen en bewaken

De RBIJ heeft 3 snelle bewakingsboten en 2 reddingsvletten. Ook gebruiken we sinds enkele jaren resqueboards. Elk jaar zetten we deze middelen samen met onze getrainde vrijwilligers in bij meer dan 30 evenementen door heel Nederland, met een focus op de regio Utrecht en natuurlijk IJsselstein.

1 van onze boten zetten we in als er calamiteiten zijn. Daar hebben we ook getrainde bemanningsteams voor. We werken daarbij samen met andere hulpdiensten en de veiligheidsregio Utrecht.

Onderwatersport

Naast zwemmend- en varend redden kan je bij de RBIJ ook duiken. Ons duikteam is lid van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) en we hebben vijf gecertificeerde instructeurs.

We duiken omdat we het leuk en gezellig vinden en we leiden op omdat we graag onze passie voor het duiken delen met anderen.

We zijn niet commercieel en we verhuren geen apparatuur en duikpakken maar we lenen wel duikspullen uit tijdens het begin van je opleiding in het zwembad. Dan kan je bepalen of duiken de hobby is voor jou en of je wilt investeren in eigen (tweedehands) apparatuur en duikpak. Uiteraard kunnen we je adviseren bij de aanschaf.

Naast duiken in Nederland en opleiden organiseren we regelmatig duikreizen naar warmere oorden en helder water en vervolgens delen we de ervaringen en foto’s.

Tevens doen we mee aan bewakingen zoals de Sinterklaasintocht en de polsstokspring-nieuwjaarsplons, we leren kinderen uit een wak weer op het ijs klimmen met ons speciale plateau en geven de jaarlijkse snorkelcursus i.s.m. de KPIJ.

Activiteiten

Er zit veel ondernemerschap en initiatief in onze vereniging. Dat zien we terug in een veelheid aan activiteiten. Niet alleen zijn die leuk voor de leden, maar het is ook leerzaam en belangrijk voor teambuilding. Immers zijn we soms lang op elkaar aangewezen en moet je op elkaar kunnen vertrouwen en bouwen bij calamiteiten. Onze activiteiten verbinden ons sterker aan elkaar en aan de IJsselsteinse maatschappij.